Közös történelmünk

 

„Magyarország és Lengyelország két örök életű        tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt messze futnak, összekapcsolódtak és láthatatlanul egybefonódtak. Ezért egyiknek léte és erőteljessége a másik életének és egészségének feltétele.”

/Stanislaw Worcell, 1849/

I. Piastok és Árpádok már a honfogl l   st köv  etően kial    X. század végén létrejött az első dinasztikus kapcsolat a két uralkodóház: az Árpádok és a Piastok között. Géza fejedelem Judit nevű lányát feleségül adta I.    Boleszláv lengyel f  ejedelemhez. Hamar kialakult az a szokás is....a cikk teljes anyaga letölthető itt.

II. A nagyság percei

Első nagy ura   ko  ázaink kiha  , majd később a Jagelló-ház vezetésével létrejö    sére, addig II. Ulászló király a várnai csatában esett el Magyarország védelmében a török ellen...

 


Tisztelettel és szeretettel köszöntöm a „Lengyel-magyar összetartozás” program résztvevőit és a kedves érdeklődöket!

Stgel1A magyar-lengyel barátság egy olyan évszázados szövetség, melyhez minden nemzedék hozzátette a maga részét. Csak a XX. században két olyan történelmi pillanat is volt, amikor ez a meghitelezett barátság, szimpátia és jóindulat életeket mentett. A második világháború elején csaknem százezer lengyel menekültet fogadtunk be mi magyarok, segítve ezzel a hazájukat elhagyni kényszerülő barátainkat. A másik ilyen esemény 1956 volt, amikor a lengyelek első perctől kezdve a magyar ügy mellé álltak, és lehetőségeikhez mérten mindent megtettek azért, hogy értesítsék a magyar eseményekről az egész világot. A lengyelek reggel a munkába menet sorba álltak, és vért adtak a magyaroknak, csaknem háromezer liter lengyel vér érkezett ezekben a napokban Budapestre. Most rajtunk fiatal nemzedéken a sor, hogy felmenőinktől átvéve a stafétabotot, immáron békésebb évtizedekben, a magyar-lengyel barátság ápolói és élő kötelékei legyünk. Köszönet mindazoknak a fiataloknak, akik önkéntes munkájukkal hozzájárultak a „Lengyel-magyar összetartozás” program elindításához. Kívánom, hogy a programsorozat mindannyiunk testi, lelki épülésére szolgáljon!

Őszinte barátsággal:

Stágel Bence
országgyűlési képviselő
az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke


Kedves magyar Barátaink!

Ambasador

Nagy örömmel fogadtam az Önök által tervezett programokat, melyek retrospektív és a mai fiatalság számára is vonzó modern módon ápolnák és mélyítenék legigazabb lengyel-magyar barátságot. Európa történetében a magyar-lengyel barátságok rendkívüli jelenségnek számítanak. A kapcsolatainkra vonatkozó, számtalanszor idézett, a magyar és lengyel nyelvben élő mondásban sok igazság van. Nemzeteinket évszázadokon át összekapcsolta a királyi dinasztiák összefonódása, a közös eszmékért, ideákért vívott harc, a totalitárius hatalommal szembeni ellenállás. S ami érdekesebb, hogy a két nép kölcsönös szimpátiája egyszerre a politikai törekvések, mind az egyszerű emberekben hétköznapi szinten megélt életérzések eredménye. És lelkünket, a Duna mentén eltérő okokból letelepedett lengyelek lelkét, milyen gyakorta kitöltő kép a mások által felfoghatatlan állapot különös megélése, amely talán egy kicsit önmagunk megértését segítő elgondolásként jelenik meg.
Különönösen nagy örömmel tölt el minket az, hogy programtervükkel hozzánk fodultak, mert nagyon fontos számunkra a Polonofilekkel (Lengyel barátokkal) való jó kapcsolat, vagyis mindazokkal, akik a lengyelséget népszerűsítik, -ennek jelei már országszerte láthatóak.

A magyarországi lengyelség nevében mindannyiuknak sok sikert kívánok!

Dr Csúcs Lászlóné Halina

OLKÖ elnöke,  Bem József Lengyel Kulturális Egyesület elnöke

 


Tisztelt Internetező!


Nagy örömmel köszöntöm Önt a lengyelmagyar.eu oldalon, amelyet a lengyel-magyar barátságnak szenteltek a készítők, de éppúgy a két ország közti aktuális problémáknak, és közös terveinknek és jövőnknek is.

Közös hagyományaink, európai alapértékeink közössége és viharos történelmünk nem pusztán büszkeségre ad okot, hanem kötelez és sok komoly feladatot is jelent – különösen a fiatal generáció számára. A kölcsönös megértésnek fontos eszköze, hogy ismerjük múltunkat, és annak tudatában építsük a közös jövőt, új értékekre, új kapcsolatokra alapozva. A Lengyel Nagykövetség ezért szívesen és büszkén támogat minden olyan kezdeményezést, melynek célja, hogy ápolja a kivételes eseményekben és személyiségekben gazdag lengyel-magyar történelmi barátságot és annak hagyományait, valamint továbbépítse azt a következő generációk számára és együttműködésünk javára.

Ezúton biztatom Önt a honlap tartalmának átböngészésére — bízom benne, hogy nem pusztán új ismereteket szerezhet, de egyúttal inspirációt nyerhet a részvételhez vagy saját kezdeményezéshez a Lengyel-Magyar Összetartozás Éve programsorozat keretein belül.

Kellemes olvasást kívánok!

Roman Kowalski

A Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete


Kedves Érdeklődő!

„Lengyel, magyar két jó barát, / Együtt harcol s issza borát.”
„Polak, Węgier, dwa bratanki, / I do szabli, i do szklanki.”

lengyelmagyarbaratsag-pacsi_bycsordaslevente

Nagy szeretettel köszöntjük a Lengyel – Magyar Összetartozás Éve programsorozat honlapján.

2011 Magyarország és Lengyelország éve az Európai Unió életében. Két korábbi szocialista ország mutathatja meg magát az egész világnak. Bebizonyíthatjuk, hogy az elmúlt két évtized alatt elindultunk a demokratizálódás, a gazdasági felzárkózás és építkezés útján. Nehéz évek vannak mögöttünk és a gazdasági válság okozta sebek sem gyógyultak még be. Mégis ideje újra a jövőbe tekinteni.

Mi magyarok és lengyelek az évszázadok alatt nagyon sok közös örömben és megpróbáltatásban is hűségesek voltunk egymáshoz. Valami nagyon erős kapocs köt össze bennünket, ez pedig nem más, mint közös keresztény gyökereink, az ebből táplálkozó szabadságszeretetünk, családcentrikusságunk és életrevalóságunk, mely sok nehézségben adott erőt ezer esztendőn át, különösen a 20. században.

A híres lengyel-magyar barátság eszménye azonban a globalizálódó világban egyre inkább elhalványul. Már csak a történelemkönyvek apró betűs részében olvashatjuk a híres mondásokat, közös történelmi személyiségeinket, mely elevenen élt őseinkben.

Itt az ideje leporolni emlékezetünket, és újra megtanulnunk és megtaníttatnunk a fiatal generációnak, hogy egyik legszorosabb szövetségeseink és barátaink Európában a lengyelek.
Programsorozatunk indulásaként szeretnénk a fiatalokhoz eljutni rajz és történelmi-irodalmi pályázatainkkal. Az egyetemista korosztályt a sporton keresztül szólítjuk meg, a cserediák kapcsolaton keresztül Lengyelországra hívnánk fel  a figyelmet, a tudományos életben pedig egy konferenciával szeretnénk bemutatni a múlt – jelen és jövő közös szellemi és gazdasági lehetőségeit.

A két nép hitbeli közelsége pedig egy júniusi zarándoklattal válik programsorozatunk koronájává, amikor 620 fős különvonat indul Lengyelország dobogó szívéhez, a Jasna Gorai kolostorban őrzött fekete Mária képéhez, a Czestochowai Szűz Anyához. A két nép együtt imádkozik majd népeink lelki és gazdasági felemelkedéséért. Itt a lengyel nép ajándékaként megkapjuk a kegykép hitelesített másolatát, melyet a vonattal ünnepélyes keretek között hozunk haza, és helyezzük el a Szent István Bazilikában.

A programsorozat széleskörű támogatottsága mutatja, hogy vannak még civil, politikai szervezetek, akik fontosnak tartják határainkon átívelő, testvériséget és jövőt építő elgondolásunkat. Kérem részvételével, rendezvényeink népszerűsítésével támogassa programjainkat, észrevételeit pedig a honlapon elhelyezett címeken várjuk.
 

Programsorozatunk fővédnökei:
 
Bogdan Borusewicz
a Lengyel Szenátus Elnöke
Kövér László
a Magyar Országgyűlés Elnöke

Stanisław Nowak
a Czestochowa‐i Főegyházmegye Érseke
Bábel Balázs
a Kalocsa‐Kecskeméti Főegyházmegye Érseke

MagyarPolski
Aktuális

2011.04.08.

A magyar és a lengyel köztársasági elnök is részt vesz az óbudai Katinyi Mártírok Emlékművének felavatásán...bővebben

2011.06.10.

Felhívás borászoknak: A lengyel Eu-s soros elnökség kísérőrendezvényein magyar borokat kíván felszolgálni...bővebben

Kalendárium
December 2017
M T W T F S S
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31